Skip to main content
  • Home
  • Activiteiten
  • Kennissessie - Voorstelling paper 'Meer-waarde' in welzijn en zorg
Voorstelling paper

Kennissessie - Voorstelling paper 'Meer-waarde' in welzijn en zorg

Tijdens de kennissessie van Voka Health Community op maandag 17 februari te Brussel stellen we onze paper ’Meer-waarde’ in welzijn en zorg voor. Samen met voortrekkers zoals Broeders van Liefde, UZ Leuven, wzc Leiehome, AZ Geel, Zorggroep Eclips en Remedus vertellen we hoe het anders, efficiënter en transparanter kan in welzijn en zorg. En horen we van minister Wouter Beke hoe het Vlaamse beleid hier op gaat inzetten.

Deze paper geeft weer hoe sociale ondernemingen de wereld van welzijn en zorg “value based” veranderen, zowel via waardeketens als via elk van de bouwstenen: de juiste welzijn en zorg, geïntegreerde zorg en een value based-betalingsmodel. 

Enkele goede voorbeelden van “andere aanpak” zijn:

  • G-care van het AZ Geel omvat een nieuw zorgmodel voor sociaal zwakker patiënten, met als doel het aantal vermijdbare tweedelijnscontacten op rationele wijze te beperken. Na een jaar daalde o.a. het aantal consultaties op spoedgevallen met 55% en de hospitalisaties met 33% en daalden de onbetaalde facturen met 7%.
  • In het kader van ‘juiste welzijn en zorg” gingen wzc Leiehome en UGent samenwerken om het veelvuldig gebruik van geneesmiddelen bij ouderen op een verantwoorde manier af te bouwen. Resultaat: het gebruik van deze geneesmiddelen daalde van 72% naar 48%.
  • In de geestelijke gezondheidszorg slaagt men er in om bv. met een allesomvattende 24u crisisondersteuning, om opnames drastisch te verminderen. UZ Leuven YUNECO CrisisNET richt zich op acuut beleefde noodsituaties voor kinderen en jongeren met ernstig psychisch of psychiatrisch lijden. Door nieuwe vormen van “geïntegreerde zorg” aan te boren, is de bedbezetting op de crisisbedden in het UPC sinds het bestaan van het netwerk met 30% gedaald.

Uit deze vele binnen- en buitenlandse best practices blijkt dat we welzijn en zorg moeten omkeren naar een focus op meerwaarde en kwaliteit (value based) in plaats van steeds meer volume los van werkelijke behoeften. Zoals de Vlaamse beleidsnota stelt: “het moet anders, efficiënter en transparanter.” 

Vlaanderen moet zelf het voortouw nemen in juiste welzijn en zorg via het erkennings- en investeringsbeleid. De komende proeftuinen intersectoraal georganiseerde zorg kunnen een grote katalysator zijn, maar dit is uiteraard afhankelijk van de concrete invulling. In de netwerken zullen CURE en CARE in een volgende stap elkaar moeten vinden. Met de hopelijk grondige federale hervorming van het betalingsmodel waar iedereen naar snakt. Met een breed bottom-up “Choosing wisely”- initiatief in Vlaanderen en België. En met lange termijn-contracten en shared savings doorheen beide niveaus. Tegelijk moeten we werk maken van de volledige bevoegdheidsverschuiving zorg naar Vlaanderen tegen 2024.

In deze paper hebben we dus gekozen om te vertrekken vanuit opportuniteiten, goede cases en best practices uit het werkveld zelf. Tijdens deze publieke sessie tonen we aan de hand van de drie bouwstenen en 100’en voorbeelden hoe het anders, efficiënter en transparanter kan in welzijn en zorg en horen we van minister Wouter Beke hoe het Vlaamse beleid hier op gaat inzetten. Want het alternatief is er alleszins om opnieuw tot de top te behoren in welzijn en zorg! Geprikkeld om meer te weten? Schrijf je dan nu in!

Programma 
17u30    Ontvangst
18u00    Welkom – Hans Maertens (Voka)
18u15    Voorstelling paper ’Meer-waarde’ in welzijn en zorg – Pieter Van Herck (Voka) in combinatie met voorstelling cases van:

19u00    Best practices transversaal doorheen welzijn en zorg

19u45    Reflectie vanuit het beleid – Minister Wouter Beke
20u00    Q&A
20u15    Netwerkreceptie 

Ontdek meer cases op:

www.voka.be/zorgcases1

www.voka.be/zorgcases2

www.voka.be/zorgcases3

Adres

Koningsstraat 154-158
1000 Brussel

Wanneer

Prijs

€50 (leden Health Community)
€50 (zorgorganisaties, lid van Voka en Health Community)
€110 (niet-leden Health Community)
€25 (studenten)
Patiëntenorganisaties, die lid zijn van Health Community kunnen gratis deelnemen aan deze sessie. Let wel, er wordt een no-show-fee van €65 gehanteerd bij het niet tijdig annuleren van de deelname.

Prijzen excl. btw - betalen doet u na ontvangst van onze factuur.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

De deelnameprijs blijft volledig verschuldigd tenzij de annulatie ons schriftelijk bereikt uiterlijk op 10 februari 2020. Een vervanger mag steeds uw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

VZW - Digitaal Dossier - EdTech
Proximus
Made in Vlaams-Brabant
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad